3rd ILF – για ακόμη μια χρονιά με επιτυχία

3rd International Logistics Forum – Logistics | a catalyst to Investments, για ακόμη μια χρονιά με επιτυχία

Με ιδιαίτερη επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε από το ILME στις αρχές Οκτωβρίου στο Cotsen Hall της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, το 3ο Διεθνές Logistics Forum , με έναν τίτλο που φαίνεται να παραμένει διαχρονική αξία “Logistics | a catalyst to Investments”.

Με σημαντικές παρουσίες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ELA, αλλά και τιμώμενη προσκεκλημένη την κα Zainab Safir, Head of Department of Market Research and Promotion, Moroccan Agency for Logistics Development, την διοργανώτρια αρχή του επόμενου διεθνούς συνεδρίου Eurolog τον Μάιο 2018 στο Μαρακές, οι Έλληνες και ξένοι logisticians καθώς και τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που παρακολούθησαν το Forum, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικότατες τοποθετήσεις από το διεθνές στερέωμα των Logistics.

Από πλευράς του ILME, τόσο στο άνοιγμά του, όσο και στα συμπεράσματα, ο κ. Σπύρος Ολύμπιος, επεσήμανε ότι στην εποχή της νέας βιομηχανικής επανάστασης, οι προκλήσεις και οι προσδοκίες για τα logistics και εν γένει για τον χώρο του supply chain είναι πολλές και υψηλές.  Ταυτόχρονα, τόνισε την σημασία των συνεργιών αλλά και της πιστοποίησης της γνώσης για το κοινό όφελος, τόσο των νέων αλλά και των έμπειρων.στελεχών καθώς και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ELA, που αγκαλιάζονται από την διεθνή αλλά την ελληνική αγορά.

Τόσο το ΙΛΜΕ όσο και ο ΕLA είναι οργανισμοί ανοικτοί σε συνέργειες για εξωστρέφεια και διοργανώσεις υψηλού κύρους, όπως το ετήσιο Διεθνές Logistics Forum – ήδη ανακοινώθηκε για του χρόνου, στον ίδιο χώρο, στις 3 Οκτωβρίου 2018 – και βεβαίως η σημαντική πρωτοβουλία της ανάληψης της διοργάνωσης από την Ελλάδα του διεθνούς συνεδρίου Eurolog 2019, το οποίο αποτελεί από μόνο του ιδιαίτερη πρόκληση για την διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των Ελληνικών logistics.

 

Σημαντικές τοποθετήσεις – παρουσιάσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε εφέτος το πάνελ των ομιλητών, αλλά και οι θεματικές που επέλεξαν να παρουσιάσουν, όπως και το γεγονός ότι το Forum διεξήχθη εξ’ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, τόσο σε επίπεδο παρουσιάσεων, όσο και σε επίπεδο ερωτήσεων.

Σε επίπεδο τοποθετήσεων λοιπόν, ο νέος πρόεδρος του ELA κ. Paolo Bisogni, μας ταξίδεψε στην δύσκολη πραγματικότητα των humanitarian logistics, περιγράφοντάς μας αναλυτικά τους τομείς που κάνουν ιδιαίτερη αυτή την «δουλειά», την πολυπλοκότητα του συντονισμού τόσο των ειρηνευτικών αποστολών, όσο και των «κωδικών» των αγαθών που καθημερινά τέτοιες αποστολές πρέπει να διαχειρίζονται.

Την σκυτάλη πήρε ο κ. Γιάννης Κανελλόπουλος, Country Manager της Software Improvement Group από την Ολλανδία, μιας επιχείρησης που ξεκίνησε προ δεκαετίας ως start-up στο Άμστερνταμ, και έχει εξελιχθεί στο… δεξί χέρι όσων επιχειρήσεων επιθυμούν να ενταχθούν στον κόσμο του digitalization. Ο ίδιος μας περιέγραψε τις τάσεις της διεθνοποιημένης digitalized αγοράς, και παράλληλα μας καθησύχασε, ώστε να μην θεωρούμε ότι η ελληνική αγορά κινείται αργά, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι η ροή της πληροφορίας τέτοια που φαντάζει πως δημιουργούνται δύο digitalized αγορές. Δεν είναι όμως έτσι. Με τον ίδιο δύσκολο τρόπο μπαίνουν στην ψηφιακή αγορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο. Οι πολυεθνικές είναι απλώς πιο κοντά στην φιλοσοφία του digitalization».

Αμέσως μετά ο κ. Αναστάσιος Πάντος, από μια τέτοια πολυεθνική, την KPMG, ενστερνιζόμενος την φιλοσοφία του digitalization, έστρεψε το ενδιαφέρον στον ίδιο τον «πελάτη» και πως πρέπει οι σύγχρονες επιχειρήσεις να τον προσεγγίζουν με βάση τις ανάγκες του, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «μιλάμε για πελατοκεντρικό μοντέλο σε όλες τις αγορές εδώ και πολλά χρόνια. Καλό θα ήταν να συγκεκριμενοποιήσουμε τι ακριβώς λέμε και πως τελικά σερβίρουμε τον πελάτη μας, ανεξαρτήτως κλάδου».

Το πολύ ενδιαφέρον πάνελ, συμπλήρωσε ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, εκ μέρους της Rail Cargo Logistics-Goldair, ο οποίος με βάση όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας, αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγονται για το μέλλον της μεταφοράς με βάση την απελευθέρωση της αγοράς, περιέγραψε ένα μελλοντικό μοντέλο λειτουργίας, και δέχθηκε σειρά ερωτήσεων κατόπιν για τον βαθμό ανταγωνιστικότητας του ελληνικού σιδηροδρόμου στο άμεσο μέλλον.

Ιδιαίτερη νότα στην βραδιά έδωσε η Απονομή Πιστοποιητικών ELA και βεβαιώσεων ILME από την επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Πιστοποίησης ILME-ECL, κα Βασιλική Λαιζηνού και τον πρόεδρο του ECBL κo Jos Marinus, ο οποίος συγχαίροντας τους πιστοποιημένους πια logisticians, μίλησε για την σημασία του ενιαίου -σε όλη την Ευρώπη- πιστοποιητικού και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε μια σύγχρονη επιχείρηση ένας πιστοποιημένος εργαζόμενος.

Ακολούθησε η καθ΄όλα εντυπωσιακή παρουσίαση του Eurolog 2018 στο Μαρόκο από την κα Zainab Safir, που προσκάλεσε το ελληνικό κοινό να επισκεφθεί το Μαρακές, τον ερχόμενο Μάιο, συνδυάζοντας την γνώση του Eurolog, με την ιστορία και τον πολιτισμό της πανάρχαιας αυτής πόλης. Η βραδιά συνεχίστηκε με το Network Cocktail στον κήπο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, και οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 4th International Logistics Forum, στις 3 Οκτωβρίου 2018.

Χορηγός επικοινωνίας του event και του forum ήταν το Supply Chain & Logistics Μagazine, ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν η KPMG ως αργυρός χορηγός, η εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ως χορηγός, και υποστηρικτές οι εταιρείες: Beyond the Best, Projectyou, AronCorp και Polychromo .