Φθινοπωρινοί Αποχαιρετισμοί

Εντελώς αναπάντεχα στις 28 Οκτωβρίου  έφυγε απο την ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Θωμάς Μακιός ο συνιδρυτής της Βορειοελλαδίτικης εταιρείας “ΜΑΚΙΟΣ Logistics” μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Ο Θωμάς ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του Στράτο τo 1977 την εταιρεία με έδρα την Θεσσαλονίκη και εξειδικεύτηκε κυρίως  στην παροχή υπηρεσιών logistics και μεταφοράς τροφίμων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Ο συνδυασμός των δύο αδελφών δημιούργησε ενα πετυχημένο μοντέλο διοίκησης και η ανάπτυξη ηταν δεδομένη καθόσον συνδύαζε την σωστή διαχείριση με την εξωστρέφεια.

Αλλοστε  ο τομέας της μεταφοράς ήταν ηδη μπολιασμένος απο την ατομική επιχείρηση μεταφορών που είχε ξεκινήσει με επιτυχία ο πατέρας τους θρασύβουλος Μακιός το 1927 στην Καβάλα  και που  ο Θωμάς μετά την αποφοίτησή του απο το Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη και την εκπαίδευση του στην μηχανολογία οχημάτων εντάχτηκε και εξελίχθηκε και απέκτησε σημαντικές εμπειρίες που τον εκαναν ξεχωριστό.

Σε οικογενειακή φωτογραφία ο μικρός Θωμάς Μακιός με την οικογένεια του.

 

Ο Θωμάς ιδιαίτερα αγαπητός, εργατικός αλλά και χαρισματικός δημιουργούσε απο την πρώτη κιόλας στιγμή γέφυρες επικοινωνίας που βασιζόνταν στην αμεσότητα και την εμπιστοσύνη.

Σκληρός διαπραγματευτής αλλά δίκαιος συνάμα ειχε σαν όραμά του την ανάπτυξη της εταιρείας του και μέσα απο τις διαχρονικές σχέσεις κατόρθωσε να επιτύχει ολους τους στόχους που ειχε θέσει προσωπικούς και εταιρικούς.

Πολλές φορές στις μεταξύ μας συζητήσεις απολάμβανε την επιτυχία και ακόμα περισσότερο που το ίδιο μοντέλο διοίκησης μεταλαμπαδευτηκε στα παιδιά του Θράσο και Σοφία και τον ανιψιό  του Θράσο που ειναι και οι συνεχιστες.

Ο Θωμάς ηταν προσωπικός μου φίλος και μάλιστα απο τους πιο αγαπητούς στον χώρο.Τα πειράγματά του το νοιάξιμό του, ο ενθουσιασμός του και η ζεστασιά του θα μου λείψουν και δεν θα είμαι και ο μόνος.

Πάντα κλείναμε το τηλέφωνο η την συζήτηση μας με την γνωστή του αποφώνηση. Σ αγαπώ

Πρίν δύο εβδομάδες που τον επισκέφτηκα δεν κατόρθωσα να τον χαιρετίσω για να ακούσω την αποφώνηση του. Βιαστικός ήταν ο Θωμάς και ειχε φύγει γιατί κάτι του ειχε τύχει.

Βιαστικός ηταν και ανήμερα της Εθνικής μας εορτής και το μόνο που μου εμεινε είναι να το χαιρετίσω με το Σ αγαπώ Θωμά μου.

Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου και την φιλία σου.

 

Σπύρος Ολύμπιος

Managing Partner

Geolystics

Επίτιμος Πρόεδρος

ΙΛΜΕ

Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος

 

Το Ινστιτουτο Logistics Management Ελλάδος –ΙΛΜΕ θα τιμήσει την μνήμη του Θωμά Μακιού σε ειδικη τελετή στα πλαίσια της απονομής των Ελληνικών Βραβείων Αριστείας στα Logistics Μέγας Αλέξανδρος τον Ιανουάριο του 2021.

 

 

Γιώργος Δημόπουλος

 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου έφυγε γαλήνια σε ηλικία 85 ετών στο σπίτι του, στην αγαπημένη του Αμοργό, μία εμβληματική προσωπικότητα του χώρου των Logistics και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ο Γιώργος Δημόπουλος.

 

Γεννήθηκε το έτος 1935 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από το χωρίο Μανιάτι του Νομού Αρκαδίας. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στο ιδιωτικό σχολείο Μιχαήλ, στην οδό Πατησίων και ήδη σε ηλικία μόλις 13 ετών εργαζόταν στο παντοπωλείο του πατέρα του, ενώ τα καλοκαίρια δούλευε κοντά στο νονό του, που ήταν εκτελωνιστής στον Πειραιά.

 

Κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική και το 1953 αφού αποφοίτησε εργάσθηκε αρχικά ως υπάλληλος και ως συνέταιρος σε εκτελωνιστικά γραφεία, με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθως, το 1977, ίδρυσε την εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε., η οποία 30 χρόνια μετά εξαγοράστηκε από την ΕΛΓΕΚΑ. 

 

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Γιώργος Δημόπουλος ως ιδρυτής της εταιρείας ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε.  είναι ο Πατριάρχης αυτών που σήμερα αποκαλούμε Third Party Logistics η 3PL – ζητώ συγγνώμη για τους αγγλικούς όρους – ή κατά το  ελληνικό υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής για τρίτους.

 

Από τους παλαιότερους και ικανότερους εκτελωνιστές, με υψηλή διορατικότητα και επιχειρηματικό δαιμόνιο που ανέκαθεν τον χαρακτήριζε, είναι ο πρώτος που οραματίστηκε την ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών logistics για τρίτους. Πρωτοπορώντας λοιπόν, ρίσκαρε και επένδυσε σε υπερσύγχρονες υποδομές, ιδρύοντας ουσιαστικά  την Ελληνική αγορά των 3 PL.

 

Με αστείρευτη εργατικότητα, ανεξάντλητη επιμονή στο αποτέλεσμα, πίστη στην διαρκή μάθηση, αγάπη και πίστη σε τεχνολογίες αιχμής, μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε η εταιρεία του να είναι η μεγαλύτερη της Ελληνικής αγοράς και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια.

Πελάτες του έγιναν σύντομα οι περισσότερες Πολυεθνικές αλλά και μεγάλες Ελληνικές Εταιρείες, οι οποίες απολάμβαναν τις νέες υπηρεσίες που διόλου είχαν να ζηλέψουν από παρόμοιες εταιρείες στον Ευρωπαϊκό χώρο.

 

Ο Γιώργος Δημόπουλος κατόρθωσε να δημιουργήσει μία καλό-κουρδισμένη μηχανή απαρτιζόμενη από ικανότατα και αφοσιωμένα στελέχη, που συνεχώς εξελίσσονταν, καθόσον πίστευε πάρα πολύ στην σημαντικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στον ευαίσθητο τομέα των Logistics.

 

Οραματιστής, ταυτόχρονα όμως και πραγματιστής ο Γιώργος Δημόπουλος  υπήρξε ένας προικισμένος manager αλλά παράλληλα και ιδιοκτήτης.

Συνδύαζε αρμονικά και τις δύο του ιδιότητες, γεγονός μη συνηθισμένο για ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από αυτό το πρίσμα όμως πάντα διοικούσε με ένα στυλ που του ταίριαζε γάντι και από τα αποτελέσματα αποδείχθηκε αξεπέραστο.

 

Αυτό το στυλ χωρίς συναισθηματισμούς, που πολύ το κρίνουν «δύσκολο», πέτυχε να δημιουργήσει την μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα αλλά και επέλεξε την καταλληλότερη στιγμή να αποσυρθεί δημιουργώντας το μεγαλύτερο deal εξαγοράς στον χώρο των 3PL που ακόμα παραμένει αξεπέραστο.

 

Κλείνοντας ο Γιώργος Δημόπουλος εκτός από πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας υπήρξε και ένα υποδειγματικός οικογενειάρχης. Από το γάμο του με την Ειρήνη Βλαβιανού από την Αμοργό απέκτησε δύο κόρες, τη Μαρουσώ, και τη Φωτεινή οι οποίες διετέλεσαν διευθυντικά στελέχη στην ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ.

Ευτύχησε δε να δει 3 εγγόνια τον Πάνο, την Ειρήνη και την Μυρτώ τα οποία υπεραγαπούσε  και που γέμισαν με χαρά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

 

 

Κανάρης Παπαναστασόπουλος                                          Σπύρος Ολύμπιος

Managing Director                                                                Managing Partner

Carglass Hellas AE                                                                Geolystics

Επίτιμος Πρόεδρος

ΙΛΜΕ

 

 

Το Ινστιτουτο Logistics Management Ελλάδος –ΙΛΜΕ θα τιμήσει την μνήμη του Γιώργου Δημόπουλου σε ειδικη τελετή στα πλαίσια της απονομής των Ελληνικών Βραβείων Αριστείας στα Logistics Μέγας Αλέξανδρος τον Ιανουάριο του 2021.